Profim zmienia sposób funkcjonowania w związku z pandemią COVID-19
Środki prewencyjne wprowadzane przez władze państwowe w związku z rozprzestrzenianiem się koronowirusa, nie pozostają bez wpływu na funkcjonowanie prywatnych przedsiębiorstw. Profim sp. z o.o. kontynuuje sprzedaż i działania produkcyjne, jednak w związku z obecną sytuacją rynkową, wprowadza przestój na niektórych stanowiskach i wydziałach.
Priorytetem dla firmy Profim, oprócz bezpieczeństwa i ochrony pracowników, jest utrzymanie ciągłości funkcjonowania zakładu oraz zabezpieczenie miejsc pracy. Globalna skala zagrożenia epidemiologicznego sprawia, że z tymi sami problemami mierzy się dziś cała Grupa Flokk, której jesteśmy członkiem. Tym samym prace nad planem działań zabezpieczających przyszłość poszczególnych zakładów oraz Grupy jako całości, realizowane są wspólnie i równolegle. Aby bezpiecznie przeprowadzić Grupę Flokk przez obecny kryzys, kierownictwo zakładu w Turku już dziś wdraża rozwiązania, które pomogą w utrzymaniu ciągłości biznesu oraz umożliwią płynny powrót do codziennej pracy w przyszłości.
Specyfika przemysłu meblowego oraz cykliczność w tej branży wymagają nieustannego dostosowywania działań operacyjnych do bieżącej sytuacji. Obecne spowolnienie na rynkach krajowym i zagranicznym mają wpływ na poszczególne stanowiska i gniazda produkcyjne, co wiąże się z potrzebą czasowej zmiany sposobu funkcjonowania firmy. W ramach nowej organizacji pracy, kierownictwo Profim Sp. z o.o. podjęło decyzję o wprowadzeniu przestojów w niektórych działach administracyjnych i wydziałach operacyjnych. Sytuacja ta obowiązuje do odwołania. Dalsze decyzje dotyczące czasu trwania przestojów będą podejmowane w cyklu tygodniowym, na podstawie analizy bieżącego wpływu zamówień i możliwości ich realizacji. Będziemy reagować elastycznie na zmieniające się zapotrzebowanie na nasze produkty. Pozostała część firmy Grupy - w tym zakład w Turku działa bez zmian i w dalszym ciągu realizuje zamówienia do klientów.
Profim Sp. z o.o. jako odpowiedzialny pracodawca nieustannie monitoruje wytyczne służb związane z aktualnym zagrożeniem epidemiologicznym. Oprócz ogólnych zaleceń dot. higieny, wdrażane są dodatkowe procedury BHP, które mają w jak największym stopniu zwiększyć bezpieczeństwo osób zatrudnionych, w szczególności tych pracowników, którzy na co dzień przebywają w zakładzie. Zasady te obejmują m.in. kontakty z zewnętrznymi dostawcami, ograniczenie liczby osób podróżujących autobusami zakładowymi, czy monitorowanie stanu zdrowia poprzez regularne pomiary temperatury.
O wszystkich decyzjach podejmowanych przez kierownictwo pracownicy, klienci oraz partnerzy biznesowi są informowani w bieżącej komunikacji.
Kierownictwo Zakładu Profim sp. z o.o.
materiał prasowy nadesłany