Inspirująca przygoda w świecie makaronu czyli warsztaty kulinarne z K2 w ZST

W miniony poniedziałek w Zespole Szkół Technicznych w Turku, odbyły się inspirujące warsztaty kulinarnicze, które wprowadziły uczniów i kadrę nauczycielską w fascynujący świat makaronu.
Właściciel Pizzerii K2, Pan Paweł Niestatek, pełnił rolę przewodnika w tej kulinarniej podróży. Przy użyciu zaledwie kilku składników - mąki, wody i jajek, oraz oczywiście pracy swoich rąk - uczniowie dowiedzieli się, jak stworzyć idealne ciasto na makaron. Proporcje składników, które tworzą perfekcyjne ciasto, nie miały już przed nimi tajemnic.
Krocząc krok po kroku, młodzież klas o profilu gastronomicznym poznała tajniki wyrabiania ciasta makaronowego. Nauczyli się, dlaczego ciasto to musi odpoczywać, jak je zagnieść i rozwałkować, jak suszyć w odpowiednich warunkach, oraz jak sprawnie obsługiwać maszynkę do makaronu. Podczas warsztatów młodzi adepci kulinariów odkryli również niecodzienne sposoby wykorzystania makaronów i nadawania potrawom niepowtarzalnego smaku.
Najważniejszym momentem zajęć była oczywiście praktyka. Uczestnicy, samodzielnie wyrabiając kluski, przygotowali trzy wyjątkowe dania: tagliatelle z farszem z polędwiczek drobiowych, podgrzybków oraz cebuli w sosie śmietanowym, penne w sosie z czerwonego pesto wraz z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą, oraz klasyczne spaghetti bolognese z serem cheddar.
Warsztaty były nie tylko edukacyjne, ale także wyjątkowo smaczne. Zakończyły się one degustacją przygotowanych potraw, co okazało się doskonałą okazją do wspólnego delektowania się owocami pracy. W podziękowaniu za cenne wskazówki i wsparcie, uczniowie otrzymali certyfikaty uczestnictwa w warsztatach oraz kuponów rabatowych, które będą mogli wykorzystać w Pizzerii K2.
