Płatki owsiane na dobry dzień – proste i szybkie przepisy na śniadanie

Chcesz zdrowo i smacznie rozpocząć dzień? Sięgnij po owsiankę! To propozycja, która przypadnie do gustu zarówno starszym, jak i dzieciom. Dostarcza energii na cały poranek oraz kryje w sobie mnóstwo korzyści dla zdrowia. Dlaczego warto jeść owsiankę na śniadanie?
Porcja zdrowia ukryta w płatkach owsianych
Płatki owsiane stanowią jedno z najzdrowszych źródeł węglowodanów, dzięki czemu ich spożycie wpływa na stabilizację poziomu cukru we krwi. Zawarte w nich węglowodany są trawione powoli, co zapobiega nagłym skokom glukozy. Z tego względu owsianka polecana jest osobom z insulinoopornością i cukrzycą.
Płatki owsiane są także bogate w błonnik i beta-glukany, które zwiększają poczucie sytości, przez co po ich zjedzeniu mamy mniejszą ochotę na dodatkowe przekąski. Wspierają prawidłową pracę układu trawiennego i zapobiegają zaparciom. Beta-glukany dodatkowo obniżają poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca i układu krążenia, a także wzmacniają odporność.
Owsianka to również źródło cennych minerałów, jak magnez, żelazo, potas, wapń, cynk i mangan oraz witamin z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, redukują stres i poprawiają koncentrację. Regularne spożywanie płatków owsianych dostarcza energii na długi czas, wspiera zdrowie serca, poprawia trawienie i pomaga utrzymać prawidłową wagę.
Cenne właściwości odżywcze sprawiają, że owsianka na śniadanie to doskonały wybór dla osób dbających o zdrową i zbilansowaną dietę. Jeśli chcesz włączyć ją do swoich posiłków, koniecznie sprawdź ofertę płatków owsianych w sklepie Kaufland: https://sklep.kaufland.pl/asortyment/produkty-spozywcze/produkty-zbozowe/zboza/platki-owsiane.html. A jak je przygotować, aby smakowały każdemu?
Przepisy na udane śniadanie z płatków owsianych
Płatki owsiane najczęściej zalewamy ciepłą lub zimną wodą, a także mlekiem (zarówno krowim, jak i roślinnym). Choć niektórzy preferują właśnie taką formę, bardzo często jest ona zaledwie bazą. Sprawdź, jak możesz urozmaicić swoje śniadanie!
-
Owsianka z owocami
Zalej 4-5 łyżek płatków owsianych wodą lub mlekiem, a następnie dorzuć do nich wybrane owoce – świeże lub mrożone. Świetnie sprawdzą się maliny, jagody, truskawki, a także brzoskwinie czy gruszki. Gotową owsiankę możesz posypać wiórkami kokosowymi lub rozdrobnionymi orzechami.
-
Owsianka z nasionami
To świetna propozycja dla miłośników chrupiących nasion. Do owsianki dosyp słonecznik, pestki dyni, ulubione orzechy, sezam, mak lub nasiona chia. Taka owsianka to istna bomba witamin i antyoksydantów!
-
Mocno czekoladowa owsianka
Miłośnikom intensywnie czekoladowych smaków polecamy dodanie do owsianki gorzkiego kakao lub kilku kostek gorzkiej czekolady. Smak można podkreślić poprzez dorzucenie pomarańczy, wiśni, truskawek lub śliwek.
-
Wytrawna owsianka
Nie lubisz słodkich śniadań? Wcale nie musisz rezygnować z owsianki! Wystarczy, że przygotujesz ją w wersji na słono, dodając do niej ulubione warzywa. Bazę w tym wypadku stanowią płatki owsiane zalane wodą lub bulionem. Możesz do niej dodać mozzarellę, ser feta, pomidorki koktajlowe, paprykę, a nawet fasolę czy ogórki kiszone. Całość posyp świeżymi ziołami lub kiełkami.
-
Kawowa owsianka
Potrzebujesz zastrzyku energii z rana? Nie masz czasu wypić kawy? Postaw na jej pożywną wersję! Do wody lub mleka dodaj filiżankę espresso, a następnie dorzuć 4-5 łyżek płatków owsianych. Po zagotowaniu wyłóż owsiankę od miski i dorzuć ulubione dodatki – orzechy, nasiona lub owoce.
Płatki owsiane na tysiące sposobów
Neutralny smak płatków owsianych sprawia, że każdego dnia możesz przygotować inną wersję owsianki, dopasowaną do Twoich upodobań i nastroju. Łącz ją ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami, tworząc własne, niepowtarzalne kompozycje smakowe. Jedyne co Cię ogranicza to własna wyobraźnia! Śmiało eksperymentuj i ciesz się zdrowym i pełnowartościowym posiłkiem na rozpoczęcie dnia.
źródło: materiał prasowy nadesłany / sponsorowany
