wtorek 21 września 2021

Darii, Mateusza, Wawrzyńca

13°C zachmurzenie duże Pogoda 7 dni »

Oświadczenie Zarządu Porozumienia Samorządowego ROZWÓJ I PRZYSZŁOŚĆ

W związku z zaistniałą sytuacją w Radzie Miasta Turku i opublikowaniem oświadczenia byłych członków PS RiP Zarząd Oświadcza co następuje:

- Zarząd PS RiP w obecnym składzie osobowym nie uczestniczył w podpisywaniu w listopadzie 2014 roku koalicji w Radzie Miejskiej w Turku. Nowy Zarząd stowarzyszenia wybrany został w styczniu 2015 roku

- Nieprawdą jest, że występował brak akceptacji Zarządu na wizję rozwoju Miasta przedstawiany przez Radną Elżbietę Niespodziańską, Radnego Pawła Borowskiego i Radnego Radosława Idzikowskiego, bowiem nigdy takiej wizji nie przedstawili.

- W/w radni w pełni popierali dotychczasowy program Stowarzyszenia proponowany na rok 2016 czego wyraz dali w głosowaniu na Walnym Zgromadzeniu, które odbyło się 18 lutego 2016 roku. Zaznaczamy, że zebranie miało charakter otwarty i odbywało się w obecności mediów.

- Nieprawdą jest również twierdzenie w/w Radnych, że Prezes Zarządu jest przeciwny współpracy z ugrupowaniem PiS, wszak w Radzie Powiatu Tureckiego funkcjonuje koalicja Radnych RiP i PiS bez żadnego sprzeciwu. Ideą naszego stowarzyszenia nie jest dyktatura tak jak to jest w innych ugrupowaniach ale liczy się dobro naszych wyborców. Zaznaczamy, że w/w Radni nie rozmawiali z Zarządem PS RiP o wyjściu z koalicji. Wszystkie poczynania zrobili sami łącznie z wystąpieniem z stowarzyszenia. Nikt nie został ukarany ani poddany dyscyplinie.

Oświadczamy, że jesteśmy otwarci na współpracę z każdą organizacją, której na sercu leży dobro mieszkańców naszego Powiatu i naszego Miasta. Uważamy, że radni powinni pracować na rzecz wszystkich mieszkańców a nie tylko wybranych, priorytetem powinno być dobro innych a nie własne interesy.

Zarząd PS RIP