środa 25 listopada 2020

Elżbiety, Katarzyny, Klemensa

Odpowiedź Zarządu Powiatu Tureckiego na stanowisko Wiceburmistrzów Turku w sprawie oświadczenia Starosty

Szanowni Państwo,

• Odpowiadając na Wasze przekłamane stanowisko, prosimy w końcu o zapamiętanie, że Zarząd Powiatu Tureckiego nie jest stroną decyzji Wojewody Wielkopolskiego.

• SP ZOZ w Turku jest jednostką organizacyjną posiadającą osobowość prawną i występuje w charakterze strony w tym postępowaniu, a nie Starosta Turecki czy Zarząd Powiatu Tureckiego o czym staracie się notorycznie zapominać.

• Manipulacją i świadomym przekłamaniem z Waszej strony jak i Burmistrza Miasta Turku jest to, że nie zostało złożone odwołanie od decyzji Wojewody Wielkopolskiego z dnia 17 października 2020 r. w sprawie przekształcenia SP ZOZ w Turku w placówkę realizującą świadczenia opieki zdrowotnej w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19. Reprezentujący SP ZOZ w Turku Dyrektor Krzysztof Sobczak złożył pismo o charakterze odwoławczym w dniu 21 października 2020 r. W wyniku złożonego odwołania Wojewoda Wielkopolski wydał nową decyzję w dniu 22 października 2020 r., w sprawie przekształcenia SP ZOZ w Turku ze szpitala jednoimiennego na szpital obejmujący w swym zakresie 56 łóżek covidowych.

• Zarówno Wy jak i Burmistrz Miasta Turku wprowadzacie w błąd mieszkańców Powiatu Tureckiego tym, że osoby niezakażone wirusem wywołującym chorobę COVID-19 są pozbawieni doraźnej opieki medycznej.

• Liczymy, że w końcu spotkamy Pana Burmistrza na wizji podczas posiedzeń Powiatowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego oraz posiedzeń Rady Społecznej SP ZOZ w Turku.

Starosta Turecki
Zarząd Powiatu Tureckiego