wtorek 29 września 2020

Michaliny, Michała, Rafała

Oświadczenie ws kontroli RIO w SP ZOZ

Zarząd Powiatu Tureckiego zapoznał się z wynikami zarządzonej w lutym bieżącego roku kontroli wewnętrznej przeprowadzonej przez pracowników starostwa w SP ZOZ w Turku, jak również z tezami zakończonej w lecznicy kontroli Regionalnej Izby Obrachunkowej w Poznaniu. Kontrole wykazały rażące uchybienia w zakresie zarządzania placówką przez byłego jej dyrektora, pana Bogdana Kawkę. Wobec stwierdzonych uchybień Zarząd jednogłośnie podjął decyzję o skierowaniu wniosku o wszczęcie postępowania przez Rzecznika Dyscypliny Finansów Publicznych.

Zarząd Powiatu, kierując się odpowiedzialnością za nadzorowaną jednostkę i w obliczu trudnej sytuacji finansowej szpitala, oświadcza, że podejmuje rozmowy ze wszystkimi środowiskami zainteresowanymi przyszłością SP ZOZ w Turku, w celu znalezienia skutecznego rozwiązania i zapewnienia trwałości jego funkcjonowania. Celem tych działań będzie zapewnienie bezpieczeństwa leczenia wszystkim mieszkańcom powiatu tureckiego, jak również stabilności zatrudnienia dla pracowników placówki.

Zarząd Powiatu stoi na stanowisku, iż okoliczności wymagają przemyślanych i rozsądnych działań. Opinie na temat lecznicy kreowane przez niektórych lokalnych polityków, świadczą o ich braku odpowiedzialności, a także o bezwzględnym wykorzystywaniu problemów SP ZOZ do realizacji własnych celów, nie licząc się z pacjentami i pracownikami turkowskiego szpitala.

Zarząd
Powiatu Tureckiego